25 Şubat 2015 Çarşamba

B5 Vitamini

B5 Vitamini

B5 Vitamini ihtiyacının sadece insanlar için olmadığı bilimsel araştırmalara dayanan bir gerçektir. Büyüme ve gelişmede rol oynayan B5 vitaminine, insanlar, kuşlar, kemirgenler ihtiyaç duymaktadır. Hemen her türlü gıdada bulunan bir vitamin olması günlük B5 Vitamini ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Her vitamin durunda olduğu gibi B5 vitaminin de en yoğun olarak barındığı bir besin grubu elbette mevcuttur. 

Tüm hayvansal ve bitkisel dokularda mevcuttur ancak bazı uluslararası besin değerlendirme merkezlerinin raporlarına göre, en iyi B5 vitamini kaynağı Fungiler alemindedir. Fugi(mantar)nin crimini ve shiitake mantarı B5 vitamini açısından en zengin besinlerdir. 

Mantarlardan sonra sırayı karnabahar ve salatalık almaktadır. Bunları takiben B5 vitamin dana ciğeri, kuşkonmaz, brokoli, kereviz, şalgam, pazı, biber olarak seyrine devam etmektedir. Ayrıca C vitamini alımı da B5 vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı bir vitamindir. 

B5 Vitaminin Faydaları



B5 vitaminin varlığı ise kemiklerimiz için yararlı olan D vitaminin üretilmesinde etkilidir. Bu şekilde tüm vitaminler birbirlerini tamamlar niteliktedir. Bir beslenme uzmanından alınacak tavsiyeler eşliğinde kazanılan beslenme alışkanlıkları sağlığımız için atacağının güzel bir adımdır. 

Hem de bu sayede tüm vitaminleri kaliteli olarak vücudumuza sağlamış oluruz. Alkol ve sigara kullanımı vücudun B5 vitamininden yararlanmasına engel olacaktır. Çünkü alkol ve sigara kullanan bireylerde B5 vitamini emilimi düşmektedir. B5 vitamini hormonların çalışmasında da etkilidir.

D2panthenol veya pantoneik asit olarak bilinen b5 vitamini saç ve cilt bakımında oldukça çok kullanılan bir vitamindir. Bir çok kozmetik ürünün içerisine ilave edilir.

Konuyla alakalı olarak B5 Vitamininin Faydaları hakkında detaylı yazımız için başlığı tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder