10 Temmuz 2015 Cuma

B5 Vitamini Nelerde Bulunur

B5 Vitamini


Vitaminler, sağlıklı beslenme için küçük miktarlarda alınmaları zorunlu olan ve eksikliği durumunda vücudun çalışmasında bozukluğa yol açan moleküllerdir. Vitaminler suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler olmak üzere iki gruba ayrılır.

Vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (nikotinik asit, niasin), vitamin B5 (pantotenik asit), vitamin B6 (piridoksin), vitamin H (biotin), folik asit, vitamin B12, vitamin C (askorbik asit) suda çözünen vitaminlerdir. B12 ve C hariç, bu vitaminler vücutta depolanmaz ve düzenli olarak hergün alınmaları gerekir.
Genel olarak kompleks B vitaminleri saç ve cilde yararlıdır ve doğal hallerini korumalarını sağlar. B12 vitaminine ek olarak saçların parlaklığını koruması, saç dökülmesinin engellenmesi, saç tellerinin kalınlaşması, cildin daha pürüzsüz bir yapıya kavuşması ve kırışıklıkların geciktirilmesi için B3 ve B6 vitaminleri kritik önem taşımaktadır. Bu vitaminleri içeren kompleks B vitamini almanız saçlar ve cildiniz üzerinde olumlu etki yaratacaktır.

Normal büyüme ve gelişmeyi destekler. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder. Birçok vücut materyalinin sentezine yardımcı olur. Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler, enerji metabolizmasında gereklidir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için antistres vitamini olarak da tanımlanır.


B5 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir


    Dana eti,

    Karaciğer,
    Balık, tavuk,
    Yumurta,
    Peynir,
    Fasulye,
    Tüm tahıllar, hububatlar,
    Karnabahar,
    Bezelye,
    Avakado,
    Patates,
    Mısır,
    Kuru yemişler de bolca bulunur.
 

B5 Vitamini Eksikliği Nedir ?


Doğrudan B5 vitamini eksikliğine bağlı insanlarda oluşan hiçbir hastalık belirtilmemiştir. Bunun sebebi her türlü besinde bolca bulunmasıdır. Ancak B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: sinir harabiyetleri, solunum problemleri, cilt problemleri, artrit, alerji, doğumsal bozukluklar, zihinsel yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu, kas spazmları, kramplar.
 

B5 Vitamin Faydaları


Pantotenik asitler Parkinson hastalığı, sinir ağrısı, premenstrüel sendrom (PMS), prostat büyümesi, zihinsel ve fiziksel strese karşı koruma, anksiyete karşı, konjenital hipotiroidide tiroid tedavisinin yan etkileri azaltmak, yaşlanma belirtilerini azaltmak, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlar için, büyüme geriliği, zona, cilt bozuklukları, böbrek üstü bezinin uyarılması, kronik yorgunluk sendromu, salisilat zehirlenmesi, streptomisin nörotoksisite, baş dönmesi ve yara iyileşmesini uyarıcı olarak ağızdan alınarak kullanılmaktadır.
 

B5 Vitamini Cilt Bakımı


Pantoneik asit veya d-panthenol olarak bilinen bu vitamin cilt bakımında çok sık kullanılır. Özellikle ciltteki yaralarda oldukça etkili bir vitamindir ama uzun süreli kullanımı ciltte tüylenme yapabilir.

Bu yüzden daha sık saç bakımı saç dökülmesi saç uzaması, kirpik bakımı ve kaş bakımı gibi alanlarla, peeling, çatlak bakımı gibi uygulamalar sonrası cildin yapısını düzenlenmesi için 15 günlük bakımlarda kullanılması daha uygundur. örneğin kimyasal peeling yaptıysanız veya bir yaralanma varsa bunun bakımı için kullanabilirsiniz.

Kaynaklar: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder