10 Temmuz 2015 Cuma

B5 Vitamini Özellikleri

B5 Vitamini Özellikleri


Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında önemli rol oynarlar. Yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yağda eriyenler A - D - E - K vücutta depolandığı için hergün almaya gerek yoktur. 

Suda eriyenler B - C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır. Her gün alınması gerekir. Suda eriyen B vitamini kompleksleri arasında yer alan B5 vitamini, pantotetik asit olarak adlandırılmaktadır. 

Pantotenik Asit olarak da adlandırılan B5 vitamini hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden Yunanca "heryer" anlamına gelen "pantos" sözcüğünden kökenini almıştır. Vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir.
Hayvansal ve bitkisel gıdalarda oldukça zengin olarak bulunan, B5 vitamini  anksiteye gibi psikolojik bozuklukların tedavisinde ilk akla gelen vitamindir. Aynı zamanda, B5 vitamini, antikor üretimini desteklemesi bakımından oldukça önemlidir.

B5 vitamini bulunduğu hayvansal ve bitkisel gıdalarda zengin miktarda yer almaktadır. Hayvansal gıdalardan kırmızı ette bol miktarda bulunmaktadır.  Karaciğer, tavuk, hindi eti gibi hayvansal ürünler ile karnabahar, patates, bezelye, fasulye, mısır B5 vitamini bulundurmaktadır. Ayçekirdeği, yer fıstığı, fındık, fıstık, leblebi, kaju gibi kuruyemişler ile pirinç, buğday, arpa, çavdar, bakla, fasulye, mercimek, maş, barbunya, soya fasulyesi yeterli B5 vitamini taşımaktadır.


B5 Vitamin Yararları Nelerdir


Vitaminler olmadan pek çok hayati fonksiyon yerine getirilemeyeceğinden dolayı vitaminlerin insan vücudu için önemi tartışılmaz. Bu nedenle, vitamin eksikliği yaşamamak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için Sağlıklı - Dengeli Beslenmede vitaminlerin önemi büyüktür.

B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cilldi parlak, canlı ve diri tutar ve tırnakların kırılmamasının önüne geçer.

Pantotenik asitler Parkinson hastalığı, sinir ağrısı, premenstrüel sendrom (PMS), prostat büyümesi, zihinsel ve fiziksel strese karşı koruma, anksiyete karşı, konjenital hipotiroidide tiroid tedavisinin yan etkileri azaltmak, yaşlanma belirtilerini azaltmak, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlar için, büyüme geriliği, zona, cilt bozuklukları, böbrek üstü bezinin uyarılması, kronik yorgunluk sendromu, salisilat zehirlenmesi, streptomisin nörotoksisite, baş dönmesi ve yara iyileşmesini uyarıcı olarak ağızdan alınarak kullanılmaktadır.
 

B5 Vitamini Cilt Bakımı


Sıvılaştırılmış formda kozmetik amaçlar için kullanılabilen b5 vitamininin cilt sağlığındaki etkileri de kanıtlanmıştır. Cildi sıkılaştırıcı etki yaptığı gibi sivilce oluşumunu yavaşlatmaktadır.  Cilt lekelerinin oluşumunu engellemekte, güneşin zarar verdiği cilt ve saçın yeniden eski sağlığına kavuşmasında aracılık yapmaktadır.

D-panthenol olarak bilinen bu vitamin cilt bakımında çok sık kullanılır. Özellikle ciltteki yaralarda oldukça etkili bir vitamindir ama uzun süreli kullanımı ciltte tüylenme yapabilir.

Bu yüzden daha sık saç bakımı saç dökülmesi saç uzaması, kirpik bakımı ve kaş bakımı gibi alanlarla, peeling, çatlak bakımı gibi uygulamalar sonrası cildin yapısını düzenlenmesi için 15 günlük bakımlarda kullanılması daha uygundur. örneğin kimyasal peeling yaptıysanız veya bir yaralanma varsa bunun bakımı için kullanabilirsiniz.

Kaynaklar: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder